Piek in asielaanvragen, maar totaal aantal gelijk aan vorig jaar

Het aantal asielaanvragen in Nederland is in de eerste helft van 2019 met bijna 20 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Hoewel er een piek is in het aantal aanvragen, blijft het totaal aantal gelijk aan vorig jaar.

In de eerste zes maanden van 2019 werden er in totaal 24.000 asielaanvragen gedaan. Dit is een stijging van 19,3 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De meeste aanvragen kwamen uit Syriƫ, Eritrea en Afghanistan.

Hoewel het aantal asielaanvragen is gestegen, blijft het totaal aantal gelijk aan vorig jaar. Dit komt omdat er ook een toename is geweest in het aantal afgewezen aanvragen. In de eerste helft van 2019 werden er bijna 18.000 aanvragen afgewezen, een stijging van bijna 25 procent ten opzichte van vorig jaar.

De stijging in het aantal asielaanvragen is te wijten aan de toename van het aantal mensen dat vlucht voor oorlog, geweld en vervolging. Het is belangrijk dat Nederland deze mensen helpt en hen de mogelijkheid biedt om een veilig leven te leiden.

Hoewel er een piek is in het aantal asielaanvragen, blijft het totaal aantal gelijk aan vorig jaar. Dit betekent dat Nederland erin slaagt om de toestroom van asielzoekers te beheersen, zonder dat dit ten koste gaat van hun recht op bescherming.