Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa erkent excuses van Willem-Alexander voor slavernij

De Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa heeft de excuses van de Nederlandse koning Willem-Alexander voor de slavernij erkend. Tijdens een bezoek aan Nederland in juni 2019 maakte Willem-Alexander deze excuses namens het Koninkrijk der Nederlanden.

Ramaphosa zei dat de excuses een belangrijke stap vooruit waren in de relatie tussen de twee landen. Hij benadrukte ook dat het belangrijk is om de geschiedenis van de slavernij niet te vergeten.

De slavernij was een schrijnend onrecht dat vele Afrikanen heeft getroffen. De Nederlandse koloniale overheersing heeft de Afrikaanse samenlevingen diepgaand veranderd. Het is daarom belangrijk dat we de geschiedenis van de slavernij erkennen en ons ervan bewust zijn dat dit een donkere periode in de geschiedenis was.

Ramaphosa benadrukte ook dat er nog veel werk moet worden verricht om de gevolgen van de slavernij te verzachten. Er zijn nog steeds grote verschillen tussen rassen in Zuid-Afrika en er is nog steeds veel discriminatie. Daarom is het belangrijk dat we blijven werken aan het verbeteren van de levensomstandigheden van Afrikanen.

De erkenning van de excuses door Ramaphosa is een belangrijke stap vooruit in de relatie tussen Nederland en Zuid-Afrika. Het is een teken dat we bereid zijn om onze verantwoordelijkheid te nemen voor het verleden en om samen te werken aan een betere toekomst voor Afrikanen.