Zelensky benoemt nieuwe minister van Defensie na ontslag van voorganger

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft een nieuwe minister van Defensie benoemd na het ontslag van zijn voorganger. Andriy Zahorodniuk, de voormalige minister van Onderwijs en Wetenschap, is de nieuwe minister van Defensie.

Het ontslag van de vorige minister, Stepan Poltorak, werd aangekondigd op 4 februari. Hij was sinds 2014 minister van Defensie. Het ontslag kwam na maanden van speculatie over de toekomst van Poltorak.

De benoeming van Zahorodniuk is een belangrijke stap in de hervorming van het Oekraïense leger. Het leger is in de afgelopen jaren sterk veranderd, waarbij het aantal soldaten is verminderd en de bewapening is verbeterd.

De nieuwe minister heeft al aangekondigd dat hij de hervormingen zal voortzetten en dat hij de modernisering van het leger wil versnellen. Hij zal ook de samenwerking met de NAVO versterken om de Oekraïense defensiecapaciteit te verbeteren.

Zahorodniuk heeft ook aangekondigd dat hij de militaire uitgaven wil verhogen om de Oekraïense strijdkrachten te versterken. Hij zal ook een programma lanceren om de levensomstandigheden voor militairen te verbeteren.

De benoeming van Zahorodniuk is een duidelijk teken dat president Zelensky serieus werk maakt van de hervorming van het Oekraïense leger. De nieuwe minister zal een belangrijke rol spelen bij het verbeteren van de Oekraïense defensiecapaciteit en het versterken van de relatie met de NAVO.