Zeker 75 doden door aanslag met autobommen in Mogadishu

Zeker 75 doden door aanslag met autobommen in Mogadishu

In de Somalische hoofdstad Mogadishu zijn zaterdag zeker 75 mensen om het leven gekomen bij een aanslag met verschillende autobommen. De terreurorganisatie Al Shabaab zou achter de aanslag zitten, melden de autoriteiten. Doelwitten waren het ministerie van Onderwijs, een kruispunt en een school.

“Om 14.00 uur voerden terroristen van Al Shabaab twee bomaanslagen uit op burgers, waaronder kinderen, vrouwen en ouderen”, aldus een politiewoordvoerder. Het staatspersbureau SONNA zegt dat de explosies “talloze burgerslachtoffers veroorzaakten, waaronder de onafhankelijke journalist Mohamed Isse Kona”.

De eerste explosie trof het ministerie en de tweede explosie vond plaats toen ambulances arriveerden en mensen zich verzamelden om de slachtoffers te helpen, vertelde een politieagent aan persbureau Reuters.

De explosies vonden binnen enkele minuten na elkaar plaats, aldus een journalist van Reuters die ter plekke was. Bloed van de slachtoffers van de ontploffing bedekte het asfalt net buiten het gebouw, zei de verslaggever.

Al Shabaab voert al vijftien jaar lang terreuraanvallen uit in Somaliƫ. De groep streeft een streng islamitische staat na. De dodelijkste aanslag werd gepleegd in 2017. Toen kwamen meer dan vijfhonderd mensen om het leven door een zware vrachtwagenbom.