Zara verkoopt Russische winkels aan bedrijf uit Emiraten

Zara verkoopt Russische winkels aan bedrijf uit Emiraten

Ook modeketen Zara zegt Rusland vaarwel. Het Spaanse moederconcern Inditex verkoopt zijn activiteiten in Rusland aan Daher, een retailbedrijf uit de Verenigde Arabische Emiraten.

De meer dan vijfhonderd winkels in Rusland zijn zeven maanden geleden al gesloten, omdat Inditex toen niets meer van het land wilde weten na de Russische inval in Oekraïne. Ook de onlineverkoop werd er stilgelegd. Door de deal met Daher kan nog een “substantieel aantal” banen worden gered, staat in een verklaring.

Verder worden er geen cijfers en bedragen genoemd met betrekking tot de overeenkomst. Daher zal de winkels straks onder een andere merknaam gaan uitbaten. Toch sluit Inditex niet uit ooit nog terug te keren naar Rusland. Met Daher is afgesproken dat dit eventueel zou kunnen via een franchiseregeling met Daher.

Inditex voegt zich met het vertrek uit Rusland bij een lange lijst westerse bedrijven die het land de rug hebben toegekeerd. Onlangs werd bekend dat ook Yum Brands, het moederbedrijf van kipketen Kentucky Fried Chicken (KFC), zijn Russische activiteiten van de hand doet. Die worden overgenomen door een KFC-franchisenemer waarmee Yum al in het land samenwerkte. De Russische KFC’s krijgen een andere naam op de gevel.