William Friedkin, regisseur van The Exorcist, overleden op 87-jarige leeftijd

William Friedkin, regisseur van de klassieke horrorfilm The Exorcist, is op 87-jarige leeftijd overleden. Friedkin was een van de meest invloedrijke filmmakers van zijn generatie en heeft een indrukwekkend oeuvre achtergelaten.

Friedkin begon zijn carrière als documentairemaker en maakte in 1971 de klassieke horrorfilm The Exorcist. De film was een enorme hit en won twee Oscars. Friedkin maakte ook andere klassieke films zoals The French Connection (1971) en Sorcerer (1977).

Friedkin werd geboren in Chicago en begon zijn carrière in de jaren vijftig als televisieregisseur. In de jaren zestig maakte hij documentaires voor CBS News. In 1971 maakte hij The French Connection, waarmee hij een Oscar won voor beste regisseur.

Friedkin heeft ook veel andere films gemaakt, zoals Cruising (1980), To Live and Die in L.A. (1985) en Rules of Engagement (2000). In 2011 maakte hij de documentaire The Devil and Father Amorth, waarin hij de Italiaanse priester Gabriele Amorth volgde bij het uitvoeren van een exorcisme.

Friedkin was een van de meest invloedrijke filmmakers van zijn generatie. Zijn films hebben een diepe indruk gemaakt op generaties filmliefhebbers. Met zijn dood verliest de filmwereld een van zijn meest iconische figuren.