Werknemers zijn minder vaak ziek dan in voorgaande jaren.

De afgelopen jaren is er een duidelijke daling in het aantal zieke werknemers. Volgens een recent onderzoek van het CBS is het aantal zieke werknemers in Nederland in 2018 met maar liefst 7 procent gedaald ten opzichte van 2017. Dit betekent dat werknemers minder vaak ziek zijn dan in voorgaande jaren.

Deze daling is vooral te danken aan de toegenomen aandacht die bedrijven besteden aan preventieve maatregelen. Veel bedrijven hebben bijvoorbeeld een gezondheidsprogramma opgezet, waarmee ze werknemers bewust maken van hun eigen gezondheid en welzijn. Ook hebben bedrijven meer aandacht besteed aan het verbeteren van de arbeidsomstandigheden, waardoor werknemers minder snel ziek worden.

Daarnaast is er ook meer aandacht voor mentale gezondheid. Steeds meer bedrijven bieden hun medewerkers counseling, coaching en andere vormen van ondersteuning om stress te verminderen en burn-outs te voorkomen. Ook hebben veel bedrijven hun verlofregelingen verbeterd, waardoor werknemers meer tijd krijgen om te ontspannen en te herstellen.

Hoewel de daling in het aantal zieke werknemers een positief teken is, is er nog steeds veel ruimte voor verbetering. Er moet nog veel meer worden gedaan om de gezondheid en het welzijn van werknemers te verbeteren. Bedrijven moeten bijvoorbeeld meer investeren in preventieve maatregelen, zoals het aanbieden van gezondheidsprogramma’s en het verbeteren van arbeidsomstandigheden. Ook moet er meer aandacht worden besteed aan mentale gezondheid, zodat werknemers beter in staat zijn om met stress om te gaan en burn-outs te voorkomen.