Wat is de achtergrond van Hamas en Hezbollah en waarom vechten ze met Israël?

Hamas en Hezbollah zijn twee politieke bewegingen die actief zijn in het Midden-Oosten. Beide bewegingen hebben hun oorsprong in de Palestijnse beweging en hebben als doel de bevrijding van Palestina en de verdrijving van Israël uit het gebied. Hamas is een Palestijnse islamitische beweging die actief is in de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever. De beweging werd opgericht in 1987 als reactie op de Israëlische bezetting van Palestina. Hamas streeft naar de verdrijving van Israël uit Palestina en het herstel van de Palestijnse rechten.

Hezbollah is een Libanese politieke beweging die ook actief is in Syrië en Irak. De beweging werd opgericht in 1982 als reactie op de Israëlische invasie van Libanon. Hezbollah streeft naar de verdrijving van Israël uit Libanon en het herstel van de soevereiniteit van Libanon. De beweging is ook actief in de strijd tegen Israël in Syrië en Irak.

Hamas en Hezbollah vechten tegen Israël omdat ze geloven dat Israël een onrechtmatige bezetting van Palestina en Libanon uitvoert. Ze geloven dat Israël de Palestijnse rechten onderdrukt en dat Israël moet worden verdreven uit het gebied om de Palestijnen hun rechten terug te geven. Ze geloven ook dat Israël een bedreiging vormt voor de soevereiniteit van Libanon en Syrië. Daarom vechten ze met Israël om hun doelen te bereiken.