Voormalige Team Sky-arts Freeman krijgt 4 jaar schorsing wegens overtreden dopingregels

Voormalige Team Sky-arts Freeman krijgt 4 jaar schorsing wegens overtreden dopingregels

De voormalige arts van Team Sky, Richard Freeman, is voor vier jaar geschorst door het Britse antidopingagentschap UKAD. Hij wordt beschuldigd van het overtreden van dopingregels.

Volgens de UKAD heeft Freeman in 2011 een verdovend middel aan een renner gegeven zonder medische noodzaak. Hij heeft ook gefaald om de juiste documentatie bij te houden over het gebruik van het middel.

Freeman was een arts bij Team Sky tussen 2009 en 2017. Hij was verantwoordelijk voor de medische zorg van de renners. De UKAD zei dat hij “een fundamentele plicht had om de regels te volgen en deze te handhaven”.

De schorsing van Freeman is een nieuwe stap in de voortdurende strijd tegen doping in de sport. Het is ook een duidelijk signaal dat er geen tolerantie is voor overtredingen van dopingregels.

Hoewel Freeman niet meer werkzaam is bij Team Sky, zal de schorsing waarschijnlijk een negatief effect hebben op het imago van de ploeg. Het is nog maar de vraag of de ploeg na deze schorsing nog steeds als een voorbeeld kan dienen voor andere teams in de sport.