Volgens VN-rapporteur: Slecht beleid oorzaak van huisvestingscrisis, niet migratie

Volgens VN-rapporteur: Slecht beleid oorzaak van huisvestingscrisis, niet migratie

De Verenigde Naties hebben onlangs een rapport uitgebracht waarin staat dat slecht beleid de oorzaak is van de huisvestingscrisis in veel landen, en niet migratie. Het rapport werd geschreven door de VN-rapporteur voor huisvesting, Leilani Farha.

Volgens Farha is de huisvestingscrisis het gevolg van een gebrek aan politieke wil om de rechten van mensen op betaalbare en kwaliteitsvolle woningen te beschermen. Ze zei dat de meeste regeringen geen prioriteit geven aan het verbeteren van de woningmarkt, waardoor mensen met lage inkomens geen toegang hebben tot betaalbare woningen.

Het rapport benadrukt ook dat de huisvestingscrisis niet het gevolg is van migratie, maar van onvoldoende beleid. Farha zei dat veel regeringen de schuld geven aan migranten voor de huisvestingscrisis, maar dat dit een misvatting is. Ze zei dat migranten vaak worden gediscrimineerd en uitgesloten van toegang tot betaalbare woningen.

Farha riep regeringen op om hun verantwoordelijkheid te nemen en hun beleid te verbeteren om ervoor te zorgen dat iedereen toegang heeft tot betaalbare en kwaliteitsvolle woningen. Ze zei dat regeringen hun beleid moeten aanpassen om te voldoen aan de internationale verplichtingen die zijn vastgelegd in de Internationale Verklaring van de Rechten van de Mens.

Hoewel er veel werk aan de winkel is, is het duidelijk dat slecht beleid de oorzaak is van de huisvestingscrisis. Regeringen moeten hun verantwoordelijkheid nemen en hun beleid verbeteren om ervoor te zorgen dat iedereen toegang heeft tot betaalbare en kwaliteitsvolle woningen.