Vijfde verkiezingen in vier jaar tijd voor Israël, Netanyahu ruikt zijn kans

Vijfde verkiezingen in vier jaar tijd voor Israël, Netanyahu ruikt zijn kans

Israëliërs kunnen voor de vijfde keer in vier jaar tijd een nieuw parlement kiezen. Oud-premier Benjamin Netanyahu hoopt een politieke comeback te maken na meer dan een jaar oppositie te hebben gevoerd. Hij voerde volop campagne en in de peilingen gaat zijn conservatieve partij Likud aan kop.

Likud en andere rechtse partijen die worden gerekend tot het pro-Netanyahu-kamp stevenen af op ongeveer de helft van de 120 zetels in het Israëlische parlement. Dat blijkt uit recente peilingen.

De huidige regeringscoalitie bestaat uit zowel linke als rechtse partijen. Hun gemene deler is de afkeer van de voormalige premier.

De coalitie verloor eerder dit jaar haar nipte meerderheid in het parlement. Dat leidde uiteindelijk tot nieuwe verkiezingen. Volgens recente peilingen wordt Likud de grootste partij. Daarna volgt Yesh Atid van huidig premier Yair Lapid. Als Netanyahu wint, heeft hij naar verwachting de steun van uiterst rechtse partijen nodig om aan een parlementaire meerderheid te komen.

Netanyahu was in de jaren negentig al eens premier en later ook tussen 2009 en 2021. Dat leverde hem de titel op van langstzittende premier in de geschiedenis van Israël. Hij is ook al jaren verwikkeld in meerdere corruptiezaken. Zijn aanhangers zien dat als een heksenjacht, maar sommige politieke partijen zien Netanyahu liever van het politieke toneel verdwijnen.

De kans bestaat dat de verkiezing eindigt in een patstelling waarin niemand een levensvatbare regering kan vormen. In dat geval moeten de Israëliërs over enkele maanden mogelijk weer naar de stembus.