Verdachte in zaak rond belaagde PowNed-journalisten op Ameland vrijgesproken

De rechtbank in Leeuwarden heeft vrijdag een verdachte vrijgesproken in de zaak rond de belaagde PowNed-journalisten op Ameland. De man uit Friesland was verdacht van betrokkenheid bij het incident waarbij de journalisten in augustus 2019 werden aangevallen.

De rechtbank oordeelde dat er onvoldoende bewijs was om de man schuldig te verklaren. De verdachte had ontkend betrokken te zijn bij de aanval. Hij had verklaard dat hij alleen maar getuige was van de gebeurtenissen.

De twee journalisten waren op Ameland om een reportage te maken over de toeristische sector. Toen ze op het strand aan het filmen waren, werden ze aangevallen door een groep mensen. Ze werden bedreigd en hun camera’s werden vernield.

De politie had na het incident meerdere verdachten gearresteerd. Naast de vrijgesprokene was er nog een tweede verdachte die werd veroordeeld tot een taakstraf van 120 uur.

Deze zaak is een schokkende herinnering aan de gevaren waarmee journalisten worden geconfronteerd als ze hun werk doen. Het is belangrijk dat journalisten vrijheid hebben om hun werk te doen zonder bang te zijn voor intimidatie of aanvallen.