Vastzitten in afwachting van een plek in een Tbs-kliniek: veroordeelden moeten langer wachten

Vastzitten in afwachting van een plek in een Tbs-kliniek: veroordeelden moeten langer wachten

De laatste jaren is het aantal veroordeelden dat vastzit in afwachting van een plek in een Tbs-kliniek sterk toegenomen. Dit heeft ernstige gevolgen voor de betrokkenen. In plaats van in een kliniek te worden behandeld, moeten ze langer wachten in de gevangenis.

De oorzaak van deze stijging is dat er te weinig plaats is in de Tbs-klinieken. Er zijn te weinig bedden beschikbaar om alle veroordeelden die een Tbs-behandeling nodig hebben op te vangen. Dit betekent dat sommige veroordeelden langer moeten wachten voordat ze in een kliniek kunnen worden opgenomen.

Het lange wachten heeft ernstige gevolgen voor de betrokken veroordeelden. Ze krijgen geen behandeling en hun situatie verslechtert. Ook is er een groot risico dat ze in de gevangenis in aanraking komen met andere criminelen, waardoor hun kans op recidive toeneemt.

Om de situatie te verbeteren, is het belangrijk dat er meer plaatsen beschikbaar komen in Tbs-klinieken. Er moeten meer bedden worden gebouwd en er moet meer personeel worden aangesteld om de veroordeelden te behandelen. Ook moet er meer geld worden geïnvesteerd in preventieve maatregelen, zoals vroegtijdige interventies en educatieve programma’s, om te voorkomen dat mensen in de eerste plaats in aanraking komen met justitie.

Het is belangrijk dat er snel actie wordt ondernomen om de situatie van veroordeelden die vastzitten in afwachting van een plek in een Tbs-kliniek te verbeteren. Alleen op deze manier kan worden voorkomen dat hun situatie nog verder verslechtert en dat hun kans op recidive toeneemt.