Uitzendkracht steelt gegevens van honderden Vattenfall-klanten

Uitzendkracht steelt gegevens van honderden Vattenfall-klanten

De gegevens van honderden klanten van energiebedrijf Vattenfall zijn gestolen. De diefstal is gepleegd door een uitzendkracht die werkte op de klantenservice van het bedrijf.

De uitzendkracht heeft de persoonlijke gegevens van minstens 776 klanten gefotografeerd. Daarnaast had de verdachte toegang tot de gegevens van een grotere groep van nog eens 2.119 klanten. De uitzendkracht deelde de data met een persoon buiten de organisatie. Het tweetal is inmiddels opgepakt.

Volgens het energiebedrijf zijn onder meer namen, geboortedata, adressen en bankrekeningnummers buitgemaakt. Oplichters kunnen die gegevens gebruiken om bankpassen en pincodes afhandig te maken van gedupeerden. Daarbij richten ze zich vaak op ouderen.

“Wij vinden het verschrikkelijk dat dit soort praktijken plaatsvindt”, zegt Cindy Kroon, directeur Klanten van Vattenfall Nederland, in een verklaring. Het bedrijf heeft de diefstal gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) en aangifte gedaan bij de politie. Getroffen klanten zijn op de hoogte gesteld. De onderzoeken van de politie en Vattenfall lopen nog.

Vattenfall heeft zijn interne procedures aangescherpt. Zo is het volgens het bedrijf niet langer mogelijk om in de data te zoeken op leeftijd.