Uitstel van Uitvoering Celstraf voor Bouterse Gedurende Acht Dagen in Afwachting van Gratieverzoek

De Surinaamse president Desi Bouterse heeft acht dagen uitstel van uitvoering van zijn celstraf gekregen. Deze uitstel is afgekondigd in afwachting van het gratieverzoek dat door de advocaten van de president is ingediend.

Bouterse werd in juni 2019 veroordeeld tot 20 jaar celstraf voor zijn betrokkenheid bij de Decembermoorden in 1982. Deze moorden werden gepleegd door een militaire junta onder leiding van Bouterse, waarbij 15 politieke tegenstanders werden vermoord.

Hoewel de veroordeling al een jaar geleden plaatsvond, heeft Bouterse nog steeds geen celstraf uitgezeten. Hij heeft verschillende pogingen ondernomen om de straf uit te stellen, waaronder een beroep op zijn immuniteit als president. Hoewel dit beroep werd afgewezen, heeft hij nu acht dagen uitstel gekregen in afwachting van het gratieverzoek.

Het gratieverzoek is ingediend door de advocaten van Bouterse, die beweren dat de veroordeling onrechtmatig is omdat de rechtszaak niet volgens de regels is verlopen. De advocaten stellen dat Bouterse niet voldoende tijd heeft gehad om zich voor te bereiden op de rechtszaak en dat er geen onafhankelijk onderzoek is gedaan naar de aanklacht.

Hoewel het gratieverzoek nog moet worden behandeld, is het duidelijk dat Bouterse alles in het werk stelt om zijn celstraf uit te stellen. Of hij hiermee succesvol zal zijn, is nog onduidelijk. Wat wel duidelijk is, is dat de Surinaamse bevolking verdeeld is over deze kwestie. Sommigen vinden dat Bouterse verantwoordelijkheid moet nemen voor zijn daden, terwijl anderen vinden dat hij recht heeft op een eerlijk proces.