Uitspraak vonnis Bouterse op 20 december in Decembermoordenzaak

Uitspraak vonnis Bouterse op 20 december in Decembermoordenzaak

Op 20 december 2019 heeft de Surinaamse rechtbank een uitspraak gedaan in de Decembermoordenzaak tegen Desi Bouterse, de president van Suriname. Bouterse stond terecht voor de moord op 15 politieke tegenstanders in 1982. De rechtbank heeft Bouterse schuldig bevonden aan het medeplegen van de moorden en heeft hem veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf.

De zaak tegen Bouterse is een van de meest omstreden zaken in de geschiedenis van Suriname. De moorden vonden plaats tijdens de militaire dictatuur van Bouterse in de jaren 80. Bouterse was destijds leider van een militaire junta die de macht had overgenomen. De moorden werden gepleegd om politieke tegenstanders uit te schakelen.

De uitspraak is een belangrijke stap in de strijd tegen straffeloosheid in Suriname. Het is voor het eerst dat een staatshoofd wordt veroordeeld voor mensenrechtenschendingen. Het is een signaal dat niemand boven de wet staat en dat iedereen verantwoordelijk is voor zijn daden.

Hoewel de uitspraak een historisch moment is, is het nog maar de vraag of Bouterse daadwerkelijk zal worden veroordeeld. Bouterse heeft aangekondigd dat hij in beroep gaat tegen het vonnis en heeft aangegeven dat hij niet van plan is om zich te melden bij de autoriteiten.

Het vonnis is een belangrijke stap in de strijd tegen straffeloosheid in Suriname. Het is een signaal dat mensenrechtenschendingen niet ongestraft blijven en dat iedereen verantwoordelijk is voor zijn daden. Het vonnis laat ook zien dat er hoop is voor slachtoffers van mensenrechtenschendingen in Suriname.