Tweede Wereldoorlogsbom tot ontploffing gebracht bij spoor in Leeuwarden

Afgelopen maandag heeft de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) een Tweede Wereldoorlogsbom tot ontploffing gebracht bij het spoor in Leeuwarden. De bom was gevonden tijdens werkzaamheden aan het spoor.

De EOD werd maandagmorgen omstreeks 7.45 uur gealarmeerd. Zij hebben direct een gebied van 500 meter rond de bom afgezet. Ook werd er een noodbevel afgekondigd waarin bewoners werd gevraagd hun ramen en deuren te sluiten.

De bom is met succes tot ontploffing gebracht. Na de explosie heeft de EOD de omgeving gecontroleerd op eventuele resten van de bom. Er zijn geen resten gevonden.

Het is niet bekend hoe oud de bom precies was. Wel is duidelijk dat hij afkomstig is uit de Tweede Wereldoorlog. Dit is niet de eerste keer dat er in Nederland een oude bom wordt gevonden. In het verleden zijn er al meerdere bommen gevonden die afkomstig zijn uit de Tweede Wereldoorlog.

Het is belangrijk dat mensen die oude bommen vinden, direct contact opnemen met de EOD. Zij kunnen dan de situatie beoordelen en zo nodig actie ondernemen.