Twee jaar jeugddetentie en jeugd-tbs voor fatale steekpartij tijdens carnaval

Twee jaar jeugddetentie en jeugd-tbs voor fatale steekpartij tijdens carnaval

Een twintigjarige man uit het Limburgse Tienray heeft twee jaar jeugddetentie gekregen voor het doodsteken van de 21-jarige Guus Janssen op carnavalsmaandag in Horst. De rechtbank in Roermond legde ook jeugd-tbs op, een behandeling die waarschijnlijk langer duurt dan twee jaar.

Joshua de L. was negentien jaar toen hij Janssen doodstak. Op het moment van zijn daad had De L. het geestesvermogen van een vijftien- of zestienjarige. Experts adviseerden daarom toepassing van het jeugdstrafrecht. De rechtbank ging daarin mee.

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste twee weken geleden een maximale straf van twee jaar jeugddetentie. Zij wilden dat De L. drie jaar onvoorwaardelijke jeugd-tbs zou krijgen.

De steekpartij gebeurde nadat een carnavalsvierder een opmerking maakte richting De L. Deze man zou De L. een “nepmarokkaan” hebben genoemd omdat hij geen carnavalskleding droeg. Ondanks dat Janssen niet de persoon was die de opmerking maakte, stak De L. hem in zijn buik. Hij bloedde ter plekke dood.

De L. vluchtte na de steekpartij naar huis. Vervolgens probeerde De L. een ander de schuld in de schoenen te schuiven en legde hij tijdens verhoren wisselende verklaringen af. De rechtbank sprak van zinloos geweld met onomkeerbare gevolgen.

De zus van het slachtoffer reageerde dinsdag gelaten op de uitspraak. “Dit voelt oneerlijk”, zei ze. “Het staat niet in verhouding tot wat er gebeurd is. Hij loopt over vijf jaar weer vrij rond, en wij moeten Guus voor altijd missen. Maar dit is het maximaal haalbare.”