Turkse inflatie stijgt opnieuw na acht maanden van daling

Turkije heeft de afgelopen acht maanden een daling van de inflatie gezien, maar deze is nu weer opnieuw gestegen. Volgens de Turkse Centrale Bank is de inflatie in september gestegen tot 11,89 procent, een stijging van 0,2 procent ten opzichte van augustus.

De stijging van de inflatie is het gevolg van een aantal factoren, waaronder de stijgende voedselprijzen. Voedselprijzen stegen in september met 1,3 procent ten opzichte van augustus. Ook de stijgende energieprijzen hebben bijgedragen aan de stijging van de inflatie.

De Turkse Centrale Bank heeft verschillende maatregelen genomen om de inflatie te beteugelen. De bank heeft onder meer de rentetarieven verhoogd, waardoor het voor bedrijven duurder is om geld te lenen. Ook heeft de bank de Turkse lira versterkt, waardoor importgoederen goedkoper zijn geworden.

Hoewel de inflatie in Turkije opnieuw is gestegen, is het nog steeds lager dan het niveau van vorig jaar. Volgens deskundigen zal de inflatie in Turkije waarschijnlijk blijven dalen in de komende maanden, omdat de Turkse economie zich herstelt van de schade die is veroorzaakt door de coronapandemie.

De stijging van de inflatie in Turkije is een zorgwekkend teken voor de Turkse economie. Hoge inflatie kan leiden tot hogere levensstandaarden en kan ook een negatieve invloed hebben op de economische groei. Daarom is het belangrijk dat de Turkse overheid maatregelen neemt om de inflatie onder controle te houden.