Trump heeft geen presidentiële immuniteit in smaadzaak van schrijfster Carroll

Donald Trump heeft geen presidentiële immuniteit in de smaadzaak van schrijfster E. Jean Carroll. Dit heeft een federale rechter in New York vrijdag besloten.

Carroll, een Amerikaanse schrijfster, had Trump aangeklaagd wegens laster en smaad nadat hij haar had beweerd dat ze loog over een vermeende verkrachting door hem in de jaren 1990. Trump had geprobeerd om de zaak te laten afwijzen op basis van presidentiële immuniteit, maar de rechter heeft deze argumenten verworpen.

De rechter, Lewis A. Kaplan, heeft bepaald dat de zaak door mag gaan omdat de aanklacht tegen Trump betrekking heeft op zijn persoonlijke handelingen voordat hij president werd. Hij stelt dat presidentiële immuniteit niet van toepassing is op dit soort zaken.

De advocaat van Trump, Marc Kasowitz, heeft laten weten dat hij het vonnis zal aanvechten. Hij stelt dat de presidentiële immuniteit een fundamenteel recht is en dat het niet kan worden afgezwakt.

Het vonnis is een belangrijke overwinning voor Carroll en andere vrouwen die Trump hebben aangeklaagd wegens seksueel geweld. De zaak tegen Trump is een van de vele die momenteel worden behandeld door de Amerikaanse rechtbanken.

Het is nog onduidelijk of Trump uiteindelijk veroordeeld zal worden in deze zaak. Wat wel duidelijk is, is dat de rechter heeft bepaald dat presidentiële immuniteit niet van toepassing is op dit soort zaken. Dit betekent dat Trump net als ieder ander verantwoordelijk is voor zijn persoonlijke handelingen.