Treinuitval in Randstad duurt voort tot in de middag

Treinuitval in Randstad duurt voort tot in de middag

De problemen op het spoor in de Randstad zorgen maandag langer dan verwacht voor vertragingen. De NS kampt met onder meer breuken in de bovenleiding bij Schiphol en in Den Haag. De vertraging duurt volgens de NS tot zeker 16.00 uur. De treinen vallen uit op de laatste dag van de maand oktober, waarin reizigersorganisatie Rover al opvallend veel klachten telde.

Spoorbeheerder ProRail meldt dat de aannemer de schade aan de bovenleiding bekijkt en dat de hinder zoveel mogelijk wordt beperkt.

Daarnaast is er een sein- en wisselstoring tussen Almere en Leiden die naar verwachting ook tot 16.00 uur duurt.

Verder is tussen Den Haag Centraal en Leiden Centraal een bovenleiding kapot. Daar rijden ook tot 16.00 uur minder intercity’s, laat de NS weten op zijn site. Eerder op de dag verwachtte de vervoerder nog dat de problemen vlak na het middaguur opgelost zouden zijn.

Reizigers klaagden ondanks herfstvakantie

De problemen op het spoor leiden al de hele maand tot een forse toename van klachten. Rover ontving in oktober meer klachten van NS-reizigers dan in september. Dat is volgens de reizigersorganisatie niet eerder voorgekomen. Ondanks de herfstvakantie klaagden reizigers over minder treinen die in veel gevallen ook nog eens korter waren.

In totaal ontving Rover 2.650 klachten in oktober. In september, normaal gesproken de drukste maand op het spoor, lag het aantal op 1.749. Rover-directeur Freek Bos noemt dat eufemistisch “best bijzonder”. “Je verwacht dat mensen in de herfstvakantie minder melden, omdat ze niet naar school, studie of werk gaan.”

Meeste hinder op traject tussen Zwolle en Utrecht

Op het traject tussen Zwolle en Utrecht ondervonden reizigers de meeste hinder. Ongeveer een kwart van de klachten ging over dit traject. Volgens Bos komt dat doordat de NS weliswaar met meer treinen is gaan rijden, maar wel met kortere. “In het weekend kwam bovendien 10 procent van deze klachten binnen. Dat is opvallend, omdat NS vaak de piekmomenten aanwijst als grootste oorzaak voor de klachten van reizigers.”

Een andere oorzaak voor de drukte op dit traject is dat dit de enige verbinding met de Randstad is. Door een incident met een hoogspanningskabel is er tussen Dronten en Lelystad geen treinverkeer mogelijk. Dat maakt het traject tussen Zwolle en Lelystad tot halverwege december onbruikbaar.

Rover vindt dat NS eigen regels moet kunnen loslaten

Ook op het traject tussen Deventer en Amsterdam Zuid ervaren treinreizigers veel problemen. “Die hangen samen met werkzaamheden. NS heeft die wel gecommuniceerd en ging met minder treinen rijden. Maar die treinen waren vaak erg kort. Wat dat betreft had NS reizigers best wat beter mogen adviseren, bijvoorbeeld om buiten de spits te gaan reizen”, vindt Bos.

Hij wil daarom dat de vervoerder het besluit om kortere treinen in te zetten heroverweegt. “NS moet alles uit de kast halen om de problemen op te lossen. Eigen regels over hoe lang een trein met een enkele conducteur mag zijn, moeten daarvoor worden losgelaten”, zegt de Rover-directeur.

“Natuurlijk zijn er onvoorziene omstandigheden, zoals het incident bij Dronten of werkzaamheden elders. Maar deze klachten geven aan dat de problemen bij NS groter zijn.”

Versoberde dienstregeling op komst

Vanwege het aanhoudende personeelstekort rijdt de NS vanaf maandag 7 november op een aantal trajecten met minder treinen. Reizigers moeten rekening houden met drukkere treinen en moeten mogelijk vaker overstappen, meldt de vervoerder. De waarschuwing geldt vooral voor het weekend en de avonden.

Het gaat om minder intercity’s tussen Den Haag Centraal en Amsterdam Centraal, tussen Rotterdam Centraal en Utrecht Centraal, tussen Alkmaar en Haarlem en tussen Schagen en Alkmaar. Ook op zo’n vijftien trajecten van sprinters wordt de dienstregeling versoberd.

“Uiteraard doen we dit liever niet, maar de situatie maakt dat het niet anders kan en zo blijven we voorspelbaar.” De NS adviseert reizigers om kort van tevoren in de reisplanner te kijken. Het personeelstekort kan op het laatste moment groter zijn dan verwacht, aldus de vervoerder.

Eerder schaalde de NS de dienstregeling op 22 intercity- en 20 sprintertrajecten al af.