Tom Wilkinson, Britse acteur, overleden op 75-jarige leeftijd

Tom Wilkinson, een Britse acteur, is op 75-jarige leeftijd overleden. Hij was bekend van zijn rollen in films zoals In the Bedroom, The Full Monty, Shakespeare in Love en Michael Clayton.

Wilkinson werd geboren in Leeds, Engeland, in 1948. Hij begon zijn carrière als toneelspeler in het theater. In de jaren tachtig begon hij met het spelen van kleine rollen in films. Zijn eerste grote rol was in de film The Full Monty uit 1997. Hierin speelde hij de rol van Gerald, een werkloze staalarbeider die deelneemt aan een striptease-act om geld te verdienen.

In de jaren daarna speelde hij vele rollen in films en televisieseries. Hij speelde onder andere de rol van William Shakespeare in Shakespeare in Love, een advocaat in Michael Clayton en een vader die rouwt om het verlies van zijn zoon in In the Bedroom.

Wilkinson werd genomineerd voor twee Academy Awards voor zijn rollen in In the Bedroom en Michael Clayton. Hij won ook verschillende andere prijzen, waaronder een Golden Globe Award voor zijn rol in In the Bedroom.

Wilkinson was ook actief als producent en regisseur. Hij produceerde verschillende films en televisieseries, waaronder de korte film The Kite uit 2004.

Tom Wilkinson was een veelgeprezen acteur die vele geweldige rollen heeft gespeeld. Zijn dood is een grote verlies voor de filmindustrie.