Tieners met ernstige verwondingen door illegaal, zwaar vuurwerk naar spoedeisende hulp: een zorgelijke stijging

Tieners met ernstige verwondingen door illegaal, zwaar vuurwerk naar spoedeisende hulp: een zorgelijke stijging

De afgelopen jaren is er een zorgelijke stijging te zien in het aantal tieners dat ernstige verwondingen oploopt door illegaal, zwaar vuurwerk. Volgens het Nederlands Instituut voor Veiligheid (NIV) is het aantal gevallen van kinderen met ernstige verwondingen door illegaal vuurwerk in 2019 bijna verdubbeld ten opzichte van 2018.

Het NIV waarschuwt dat deze stijging een gevaar vormt voor de volksgezondheid. Illegaal vuurwerk bevat vaak veel meer kruit dan legaal vuurwerk. Hierdoor is het veel gevaarlijker en kan het leiden tot ernstige verwondingen, zoals verlies van gezichtsvermogen, verminkingen of zelfs de dood.

Om deze stijging tegen te gaan, is het belangrijk dat ouders hun kinderen bewust maken van de risico’s van illegaal vuurwerk. Ouders moeten hun kinderen ook leren dat het gebruik van illegaal vuurwerk strafbaar is. Daarnaast moeten ouders hun kinderen aansporen om alleen legaal vuurwerk te gebruiken en te kopen bij erkende verkopers.

Het NIV raadt ook aan dat mensen die slachtoffer worden van illegaal vuurwerk zo snel mogelijk naar de spoedeisende hulp gaan. Als er ernstige verwondingen zijn, kan de arts de juiste behandeling geven om complicaties te voorkomen.

Het is belangrijk dat we allemaal samenwerken om de stijging van ernstige verwondingen door illegaal vuurwerk tegen te gaan. Als we onze kinderen bewust maken van de risico’s en alleen legaal vuurwerk gebruiken, kunnen we ervoor zorgen dat iedereen veilig kan genieten van het vuurwerk.