Thailandse Oud-premier Thaksin keert na vijftien jaar ballingschap terug naar het land

Thailandse oud-premier Thaksin Shinawatra is na vijftien jaar ballingschap teruggekeerd naar zijn thuisland. Thaksin, die in 2006 uit het land werd gezet, kwam aan op Bangkok’s Suvarnabhumi Airport, waar hij werd begroet door duizenden aanhangers.

Thaksin was de eerste gekozen premier van Thailand, maar werd in 2006 afgezet door het leger na een reeks protesten tegen zijn regering. Hij verliet het land en heeft sindsdien in ballingschap geleefd.

Tijdens zijn ballingschap heeft Thaksin verschillende landen bezocht, waaronder de Verenigde Staten, China en de Verenigde Arabische Emiraten. Hij heeft ook verschillende bedrijven opgericht en is betrokken geweest bij verschillende investeringen.

Hoewel Thaksin’s terugkeer naar Thailand wordt verwelkomd door zijn aanhangers, is hij nog steeds omstreden. Sommige critici beweren dat zijn regering corrupt was en dat hij de mensenrechten heeft geschonden. Anderen beweren dat hij de democratie in Thailand heeft bedreigd.

Hoe dan ook, Thaksin’s terugkeer naar Thailand is een belangrijk moment in de Thaise geschiedenis. Het is een teken dat de politieke situatie in Thailand aan het veranderen is en dat de mensen meer rechten krijgen. Het is ook een teken dat de Thaise samenleving meer tolerant is geworden en dat er meer ruimte is voor politieke discussie.