Telefoon oud-premier Truss mogelijk gehackt door Russische geheim agenten

Telefoon oud-premier Truss mogelijk gehackt door Russische geheim agenten

Britse oppositiepartijen willen opheldering over een mogelijke hack van de privételefoon van oud-premier Liz Truss. Geheim agenten die werkten voor de Russische president Vladimir Poetin zouden de smartphone zijn binnengedrongen, meldt Daily Mail zaterdag.

Cyberspionnen hadden volgens de Britse krant toegang tot “uiterst geheime details” van besprekingen met internationale bondgenoten. Ook konden ze privéberichten bekijken die Truss uitwisselde met haar goede vriend Kwasi Kwarteng. Hij werd later heel even minister van Financiën.

De onderschepte boodschappen aan buitenlandse collega’s gingen volgens Daily Mail onder meer over de oorlog in Oekraïne, inclusief informatie over wapenleveranties.

De hackers konden bijna een jaar lang berichten van Truss’ telefoon downloaden, schrijft de krant. De inbraak zou zijn ontdekt tijdens haar campagne om leider te worden van de Conservative Party en de opvolger van Boris Johnson als premier.

Een regeringswoordvoerder weigert iets te zeggen over de “veiligheidsmaatregelen voor individuen”. Wel laat de zegspersoon weten dat de overheid er alles aan doet om cyberbedreigingen voor ministers te voorkomen.

Verschillende oppositiepartijen vinden dat niet voldoende. “We hebben dringend behoefte aan een onafhankelijk onderzoek om de waarheid te achterhalen”, zegt parlementslid Layla Moran van Liberal Democrats.