Staatssecretaris betreurt afname van statiegeld op plastic flesjes en blikjes

De Nederlandse Staatssecretaris van Milieu, Stientje van Veldhoven, heeft betreurd dat het statiegeld op plastic flesjes en blikjes de afgelopen jaren is afgenomen. Volgens de staatssecretaris is dit een teken dat er meer moet worden gedaan om de plastic vervuiling tegen te gaan.

Van Veldhoven heeft aangegeven dat het statiegeld op plastic flesjes en blikjes in Nederland al jarenlang afneemt. In 2000 was het statiegeld nog € 0,25 per flesje, maar inmiddels is dit gedaald tot € 0,15. Volgens de staatssecretaris is dit een teken dat er meer moet worden gedaan om de plastic vervuiling tegen te gaan.

De staatssecretaris heeft aangegeven dat er verschillende manieren zijn waarop de plastic vervuiling kan worden aangepakt. Zo kan er bijvoorbeeld meer worden gedaan om mensen te stimuleren om minder plastic te gebruiken. Ook kan er worden gekeken naar manieren om plastic te recyclen of hergebruiken.

Daarnaast heeft de staatssecretaris ook aangegeven dat het statiegeld op plastic flesjes en blikjes weer moet worden verhoogd. Volgens Van Veldhoven zal dit mensen stimuleren om meer plastic te hergebruiken of te recyclen, waardoor de plastic vervuiling kan worden teruggedrongen.

In de komende maanden zal de staatssecretaris samen met andere betrokken partijen kijken naar manieren om de plastic vervuiling tegen te gaan. Het is de bedoeling dat er binnenkort een plan wordt gepresenteerd met concrete maatregelen om de plastic vervuiling aan te pakken.