Spelers van Australië uiten in video kritiek op mensenrechtensituatie in Qatar

Spelers van Australië uiten in video kritiek op mensenrechtensituatie in Qatar

Spelers van het Australische voetbalelftal hebben donderdag, een kleine maand voor de start van het WK, kritiek getuit op de mensenrechtensituatie in Qatar. Dat doen ze in een door de Australische voetbalbond gepubliceerde video.

Door onze sportredactie

“We weten nu dat de toewijzing van het WK aan Qatar heeft geleid tot het lijden van talloze mensen”, zegt 49-voudig international Jackson Irvine in de video, waarin meerdere spelers aan het woord komen.

In de video wordt niet alleen gewezen op de slechte behandeling van arbeidsmigranten, maar ook op de discriminatie van de lhbtiq+-gemeenschap. Zo is homoseksualiteit strafbaar in het gastland van het WK.

“Wij spelers steunen de rechten van de lhbtiq+-gemeenschap”, zegt middenvelder Denis Genreau. “Maar in Qatar hebben mensen niet de vrijheid om de persoon lief te hebben die ze zelf kiezen.”

3:11
Afspelen knop

Spelers pleiten voor meer hervormingen

In de video zeggen de spelers weliswaar dat bepaalde zaken beter gaan in Qatar, maar dat er meer hervormingen moeten komen. “Met onder meer een centrum voor migranten, hulp voor mensen die hun rechten hebben verloren en decriminalisering van alle relaties tussen personen van hetzelfde geslacht”, zegt Irvine.

Qatar wordt al langer bekritiseerd vanwege de schending van mensenrechten, maar het is voor het eerst dat spelers zich gezamenlijk zo openlijk uitspreken.

Andere landen kondigden al wel aan in Qatar een statement te gaan maken. Zo zullen de aanvoerders van het Nederlands elftal, België, Denemarken, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Wales en Zwitserland tijdens het WK de regenboogband dragen.

Australië zit op het WK in een poule met Frankrijk, Denemarken en Tunesië. ‘The Socceroos’ spelen hun eerste groepswedstrijd op 22 november tegen regerend wereldkampioen Frankrijk.

Eerder


Lees meer over:

QatarAustralisch elftalVoetbalWK voetbal