SpaceX stoft Falcon Heavy-raket af met motortest

SpaceX stoft Falcon Heavy-raket af met motortest

SpaceX heeft voor het eerst sinds drie jaar zijn Falcon Heavy-raket uit het stof getrokken. De raket moet op 1 november een geheime vracht naar de ruimte gaan brengen.

In voorbereiding op de lancering heeft SpaceX een motortest gedaan. Tijdens deze zogenaamde ‘static fire’-test zijn de motoren van de eerste rakettrap opgestart, terwijl de raket aan het lanceerplatform verankerd was. De test verliep succesvol.

Daarmee is de raket volgens SpaceX klaar voor de eerste missie in drie jaar. Het wordt de eerste keer dat de Falcon Heavy-raket een geheime lading naar de ruimte gaat brengen. De lancering vindt plaats in opdracht van de United States Space Force.

De Falcon Heavy-raket is een draagraket waar zware ladingen bovenop gezet kunnen worden. De laatste keer dat de raket werd gelanceerd was in juni 2019. De geplande missie op 1 november wordt de vierde lancering van deze draagraket.

Net als andere raketten van SpaceX, kunnen delen van de Falcon Heavy hergebruikt worden. Nadat de raket zijn lading in de ruimte heeft gebracht, landen de rakettrappen op een drone-schip in de oceaan.