Sinterklaasjournaal en -intocht toegankelijk voor blinde kinderen

Sinterklaas is een van de meest geliefde feesten in Nederland. Maar voor blinde kinderen was het moeilijk om deel te nemen aan de Sinterklaasintocht en het Sinterklaasjournaal. Gelukkig is dat nu veranderd.

De Nederlandse vereniging voor Blinden en Slechtzienden (NvB) heeft samen met de NPO een speciale versie van het Sinterklaasjournaal gemaakt die toegankelijk is voor blinde kinderen. Deze versie bevat audio-commentaar en een audiodescriptie van de beelden, waardoor blinde kinderen ook kunnen genieten van het Sinterklaasjournaal.

De NvB heeft ook samengewerkt met de gemeente Amsterdam om de Sinterklaasintocht toegankelijk te maken voor blinde kinderen. Er zijn speciale gidsen aangesteld die blinde kinderen begeleiden tijdens de intocht. De gidsen geven informatie over wat er gebeurt en waar Sinterklaas is. Ook zijn er speciale audio-beschrijvingen gemaakt die de kinderen kunnen luisteren tijdens de intocht.

Met deze initiatieven wordt er een stap gezet om ervoor te zorgen dat iedereen kan genieten van Sinterklaas. De NvB hoopt dat er nog meer gemeentes zullen volgen en dat er steeds meer toegankelijke versies van het Sinterklaasfeest zullen komen.