Shell-topman Van Beurden krijgt na aftreden mogelijk 1,6 miljoen euro

Shell-topman Van Beurden krijgt na aftreden mogelijk 1,6 miljoen euro

Topman Ben van Beurden van olie- en gasconcern Shell kan 1,4 miljoen Britse pond (1,6 miljoen euro) tegemoetzien. De Nederlander krijgt het bedrag als hij niet aan een andere baan begint na zijn aangekondigde vertrek begin volgend jaar.

Het bedrag geldt als ontslagvergoeding en staat gelijk aan het basissalaris dat Van Beurden in één jaar verdient bij het sinds kort volledig Britse energieconcern.

Van Beurden kondigde onlangs aan per 1 januari op te stappen als hoogste baas bij Shell, dat onder zijn leiding de grootste overname in de bedrijfsgeschiedenis deed en afscheid nam van zijn Nederlands-Britse structuur.

Hij blijft tot eind juni nog wel werken voor Shell, maar dan als adviseur van de raad van bestuur. Voor die maanden krijgt hij ook nog zijn basissalaris betaald.

Shell betaalt de ontslagvergoeding tussen juli en eind december 2023 iedere maand stapsgewijs uit. Als Van Beurden in de tussentijd ergens anders gaat werken, krijgt hij minder.

Van Beurden ontving vorig jaar 7,4 miljoen euro, ruim een kwart meer dan de 5,8 miljoen euro van het jaar ervoor, toen Shell te lijden had onder de coronapandemie. Het bedrijf boekte toen vooral in het tweede kwartaal een enorm verlies.