Roest boekt derde zege in Thialf, net geen winst Joep Wennemars op 1.000 meter

Roest boekt derde zege in Thialf, net geen winst Joep Wennemars op 1.000 meter


Patrick Roest heeft zondag zijn derde zege van het World Cup-kwalificatietoernooi in Thialf geboekt. De 26-jarige schaatser klopte Jorrit Bergsma op de 10 kilometer door een fraaie versnelling aan het einde van zijn race. Op de 1.000 meter greep Joep Wennemars net naast de overwinning.

Roest reed het grootste deel van de 10 kilometer achter zijn tegenstander Bergsma, maar in laatste 400 meter haalde hij de Fries in. Met een razendsnelle slotronde van 27,9 seconden kwam Roest uit op een tijd van 12.52,22.

Bergsma probeerde de versnelling van zijn concurrent te beantwoorden, maar hij kon Roest niet van zich afhouden. De aanwinst van Jumbo-Visma eindigde in 12.53,17 als tweede.

Roest was vrijdag al de beste op de 5 kilometer. Toen rekende hij ook in een onderling duel af met Bergsma. Zaterdag zegevierde de aanwinst van Team Reggeborgh op de 1.500 meter.

Op de 10 kilometer van zondag completeerden marathonschaatser Mats Stoltenborg (13.01,83) en het Jumbo-Visma-duo Beau Snellink (13.03,58) en Kars Jansman (13.04,93) de top vijf. Marcel Bosker werd zesde in 13.05,39.

De 10 kilometer staat dit seizoen één keer op het programma in de wereldbeker. Dat is in het weekend van 16 tot en met 18 december in Calgary, de vierde World Cup van dit najaar. De top vijf van de uitslag van zondag mag daar in principe meedoen aan de langste afstand.

Joep Wennemars pakte voor het eerst een wereldbekerticket.

Joep Wennemars grijpt net naast winst op 1.000 meter

Op de 1.000 meter kwam Wennemars slechts twee honderdste van een seconde tekort voor de overwinning. De zoon van oud-schaatser Erben Wennemars moest Hein Otterspeer (1.08,39), die bij de start een misslag maakte, net voor zich dulden.

De twintigjarige Wennemars pakte voor het eerst een wereldbekerticket, wat zijn vader op de tribune zichtbaar ontroerde. Zaterdag kwam de geboren Dalfsenaar op de 1.500 meter nog bijna ten val bij de start. Dat kostte hem een goede klassering op de schaatsmijl.

Naast Otterspeer en Wennemars eindigden ook Louis Hollaar (1.08,46), olympisch kampioen Thomas Krol (1.08,52) en Wesly Dijs (1.08,90) bij de eerste vijf op de 1.000 meter. Zij doen normaal gesproken mee aan de eerste World Cups van het seizoen.

Merijn Scheperkamp greep met 1.08,92 net naast een ticket. Dai Dai N’tab was precies een seconde langzamer dan Scheperkamp en kwam niet verder dan de vijftiende tijd.

Bergsma zegeviert bij massastart

Bergsma was in Thialf heer en meester op de massastart. Chris Huizinga kwam als tweede over de finish, voor Bart Hoolwerf. Bondscoach Rintje Ritsma maakt later bekend welke twee rijders mee gaan doen aan de eerste wereldbekerwedstrijden.

Eerder


Lees meer over:

SchaatsenHein OtterspeerPatrick Roest