Roemenië voegt lessen over Joodse geschiedenis toe aan schoollessen, als onderdeel van de herstelbetrekkingen met oud-nazibondgenoot

Hongarije

Roemenië heeft aangekondigd dat het lessen over de Joodse geschiedenis zal toevoegen aan schoollessen, als onderdeel van de herstelbetrekkingen met oud-nazibondgenoot Hongarije. De Roemeense minister van Onderwijs, Monica Anisie, heeft bekendgemaakt dat de lessen zullen worden geïntroduceerd in het schooljaar 2021-2022.

De lessen zullen een gedetailleerde geschiedenis van de Joodse gemeenschap in Roemenië en Hongarije behandelen. Ze zullen ook de rol van Roemenië en Hongarije tijdens de Holocaust bespreken. De lessen zullen ook de vervolging van Joden in de twee landen behandelen, evenals de verzetsbewegingen die optraden tijdens de oorlog.

De lessen zullen worden gegeven aan leerlingen van alle leeftijden, vanaf de basisschool tot aan het middelbaar onderwijs. Ze zullen worden gegeven door gekwalificeerde leraren die zijn opgeleid in de Joodse geschiedenis.

De lessen zijn bedoeld om leerlingen bewust te maken van de geschiedenis van de Joodse gemeenschap in Roemenië en Hongarije, en om hen te helpen begrijpen wat er is gebeurd tijdens de Holocaust. Het is ook bedoeld om leerlingen te helpen begrijpen hoe belangrijk het is om respect te tonen voor andere culturen en religies.

De lessen zijn een belangrijke stap in het herstel van de betrekkingen tussen Roemenië en Hongarije, die werden verbroken toen Hongarije een bondgenoot was van Nazi-Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Door deze lessen toe te voegen aan het curriculum, hopen Roemenië en Hongarije dat ze een betere toekomst kunnen bouwen op basis van respect en begrip.