Richard Roundtree, bekend van Shaft, overleden op 81-jarige leeftijd

Op 2 juli 2020 is Richard Roundtree, bekend van de iconische film Shaft uit 1971, op 81-jarige leeftijd overleden. Roundtree was een Amerikaanse acteur die bekend stond om zijn rollen in vele films en televisieseries.

Roundtree werd geboren in New Jersey in 1939. Hij begon zijn carrière als model voor de bekende modeontwerper Yves Saint Laurent. In 1971 speelde hij de hoofdrol in de film Shaft, waar hij bekend mee werd. In de film speelde hij John Shaft, een privédetective die de stad New York bewaakte. De film was een enorm succes en maakte Roundtree wereldberoemd.

Na Shaft speelde Roundtree in vele andere films en televisieseries, waaronder de populaire soapopera General Hospital. In de jaren 80 en 90 speelde hij in verschillende televisieseries, waaronder Dynasty en Sisters. Ook speelde hij in verschillende films, zoals de komedie Undercover Brother uit 2002.

Roundtree was ook actief als activist voor de rechten van Afro-Amerikanen. Hij was een fervent spreker over raciale ongelijkheid en gelijkheid.

Roundtree laat een indrukwekkend filmografie achter, waarmee hij een grote bijdrage heeft geleverd aan de film- en televisiewereld. Zijn rol als John Shaft zal altijd worden herinnerd als een van de meest iconische rollen uit de filmgeschiedenis.