Rechter beslist: opvang vluchteling uit Oekraïne mag worden beëindigd

De rechtbank in Amsterdam heeft vandaag besloten dat de opvang van een vluchteling uit Oekraïne moet worden beëindigd. De vluchteling, een man van 24 jaar, had al sinds 2017 asiel aangevraagd in Nederland.

De rechtbank oordeelde dat de man niet meer in aanmerking komt voor asiel. Volgens de rechter is er geen sprake van een ernstige bedreiging van de man in Oekraïne. Daarnaast heeft de man geen familie of andere sociale banden in Nederland.

De advocaat van de man had aangevoerd dat de man in Oekraïne zou worden vervolgd als hij terugkeert. Volgens de advocaat is er sprake van een situatie waarbij de man geen veiligheid heeft in zijn thuisland. De rechter oordeelde echter dat er geen bewijs is dat de man in gevaar zou zijn als hij terugkeert naar Oekraïne.

De uitspraak van de rechtbank betekent dat de man binnenkort het land uit moet. Hij heeft nog twee weken om te vertrekken. Als hij niet vertrekt, kan hij worden opgepakt en uitgezet.

Het is een moeilijke situatie voor de vluchteling, maar de rechtbank heeft duidelijk gemaakt dat er geen andere optie is. Deze uitspraak laat zien dat de Nederlandse overheid streng optreedt tegen asielzoekers die niet aan de vereisten voldoen.