Rabobank krijgt boete van 12 miljoen euro voor te soepele hypotheekverstrekking

Rabobank heeft een boete van 12 miljoen euro gekregen van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) voor te soepele hypotheekverstrekking. De bank heeft gedurende een periode van vier jaar te weinig toezicht gehouden op de kredietverstrekking aan particuliere klanten.

De AFM heeft onderzoek gedaan naar de hypotheekverstrekking door Rabobank tussen 2014 en 2018. Uit dit onderzoek bleek dat de bank te weinig toezicht hield op de kredietverstrekking aan particuliere klanten. Hierdoor hebben klanten mogelijk te veel geleend, waardoor ze moeilijkheden kunnen krijgen bij het terugbetalen van hun lening.

De AFM heeft de boete opgelegd omdat Rabobank niet voldoende maatregelen heeft genomen om te voorkomen dat klanten te veel geld leenden. De bank had bijvoorbeeld meer informatie moeten verstrekken over de risico’s van het lenen van geld en de mogelijke gevolgen hiervan.

Rabobank heeft toegegeven dat er fouten zijn gemaakt en heeft toegezegd dat er maatregelen worden genomen om ervoor te zorgen dat dergelijke fouten in de toekomst niet meer voorkomen. De bank zal bijvoorbeeld meer informatie verstrekken over de risico’s van het lenen van geld en de mogelijke gevolgen hiervan.

Hoewel Rabobank een boete heeft gekregen, is het belangrijk om te benadrukken dat de bank er alles aan doet om ervoor te zorgen dat dergelijke fouten in de toekomst niet meer voorkomen. Door meer informatie te verstrekken over de risico’s van het lenen van geld, kan de bank ervoor zorgen dat klanten beter geïnformeerd zijn over de mogelijke gevolgen van hun lening.