Prijsplafond voor energie voor iedereen is na 2023 echt afgelopen

Prijsplafond voor energie voor iedereen is na 2023 echt afgelopen

Het prijsplafond voor energie waar iedereen komend jaar van profiteert, is een eenmalig iets. In 2024 zal daar geen sprake meer van zijn, zegt minister van Financiën Sigrid Kaag in een interview met RTL Z.

Als de energieprijzen ook in 2024 nog heel hoog zijn, komt het kabinet met steun op maat. Dus alleen voor de mensen die het echt nodig hebben. Nu profiteert iedereen van het prijsplafond, net als van de 190 euro korting op de energierekening in november en december dit jaar.

“Het zijn ongekende tijden, die vragen om onconventionele maatregelen”, laat de woordvoerder van Kaag aan NU.nl weten. “Een prijsplafond voor specifiek lage inkomens opzetten én dat komend jaar al uitvoeren is niet mogelijk gebleken.”

Om op korte termijn toch een prijsplafond te kunnen invoeren, is in eerste instantie dus niet gekozen voor maatwerk. Dat maakt de tegemoetkoming een hele prijzige voor de overheid. Daarvoor waarschuwde ook DNB-president Klaas Knot afgelopen weekend.

Het prijsplafond kost de overheid tientallen miljarden euro’s. “Dit kunnen we niet heel lang doorzetten”, waarschuwt Kaag. “We hebben het nu gedaan omdat de onzekerheid te groot was, om mensen de winter door te helpen.”