‘Poolse president ontkent uitspraken premier over wapenleveringen: “Het was een misverstand”‘

De Poolse president Andrzej Duda heeft de uitspraken van de Poolse premier Mateusz Morawiecki ontkend over de levering van wapens aan Israël. Morawiecki had eerder gezegd dat Poolse bedrijven wapens zouden leveren aan Israël, maar Duda ontkende dit.

In een verklaring zei Duda dat de uitspraken van de premier een misverstand waren. Hij benadrukte dat er geen wapenleveringen zullen plaatsvinden. Hij voegde eraan toe dat Poolse bedrijven alleen technische ondersteuning zouden bieden aan Israëlische bedrijven die al wapens produceren.

De verklaring van Duda kwam na kritiek vanuit verschillende kringen op de uitspraken van Morawiecki. De Poolse premier had gezegd dat Poolse bedrijven wapens zouden leveren aan Israël, waarmee hij de Poolse regering in een moeilijke positie bracht.

De Poolse regering heeft altijd een neutrale houding aangenomen ten opzichte van het conflict tussen Israël en Palestina. Duda benadrukte dat de Poolse regering geen partij wil zijn in het conflict en dat er geen wapenleveringen zullen plaatsvinden.

De verklaring van Duda heeft de spanningen tussen beide landen verminderd. De Poolse regering heeft duidelijk gemaakt dat er geen wapens zullen worden geleverd aan Israël en dat de uitspraken van de premier een misverstand waren.