Poetin bespreekt oorlog in Oekraïne niet in nieuwjaarstoespraak

In zijn jaarlijkse Nieuwjaarstoespraak heeft president Vladimir Poetin geen enkele verwijzing gemaakt naar de oorlog in Oekraïne. Hoewel de oorlog al meer dan zes jaar duurt, heeft Poetin er geen woord aan gewijd. In plaats daarvan richtte hij zich op binnenlandse kwesties, waaronder de economische hervormingen die hij wil doorvoeren.

De oorlog in Oekraïne begon in 2014, toen Poetin de Krim annexeerde. Sindsdien hebben meer dan 13.000 mensen het leven gelaten in het conflict tussen Oekraïne en pro-Russische separatisten. Hoewel Poetin de separatisten steunt, heeft hij nooit openlijk toegegeven dat er Russische troepen in Oekraïne aanwezig zijn.

De Oekraïense president Volodomyr Zelensky heeft geprobeerd om de oorlog te beëindigen door een vredesplan voor te stellen dat voorzag in een staakt-het-vuren en een uitwisseling van gevangenen. Hoewel Poetin het plan heeft gesteund, is er nog geen vooruitgang geboekt.

Het feit dat Poetin de oorlog in Oekraïne niet heeft besproken in zijn Nieuwjaarstoespraak, is een teken dat hij geen haast heeft om de situatie op te lossen. Hij lijkt liever te wachten tot de Oekraïners toegeven aan zijn eisen, waaronder een verandering van de grondwet en meer autonomie voor de pro-Russische separatisten.

Hoewel Poetin geen verwijzing maakte naar de oorlog in Oekraïne, heeft hij wel gezegd dat hij bereid is om met alle partijen samen te werken om de situatie op te lossen. Hij heeft ook gezegd dat hij bereid is om te onderhandelen over een vredesplan dat beide partijen tevreden stelt. Of dit ook daadwerkelijk gaat gebeuren, is echter nog maar de vraag.