Overeenkomst over verplaatsen 16 schepen nadat Rusland graandeal stopte
De Verenigde Naties, Turkije en Oekraïne zijn het zondag eens geworden over het laten uitvaren van zestien graanschepen die zich in Turkse wateren bevinden. Dat meldt het gezamenlijke coördinatiecentrum (JCC) in Istanbul. De hoop is om de Oekraïense graanexport over de Zwarte Zee weer op gang te krijgen. Deze kwam zaterdag tot stilstand omdat Rusland zich had teruggetrokken uit de graandeal.
Rusland schortte de graandeal “voor onbepaalde tijd” op omdat Oekraïne zaterdag aanvallen zou hebben uitgevoerd op schepen nabij havenstad Sebastopol op de Krim. Het zou volgens Rusland gaan om een droneaanval op marineschepen die betrokken waren bij de graandeal.
Secretaris-generaal van de VN António Guterres is “diep bezorgd” en doet er momenteel alles aan om de graandeel te redden, zei zijn woordvoerder zondag.
Op de belangrijkste Amerikaanse beurs voor graan in Chicago steeg de prijs van tarwe maandagochtend (Nederlandse tijd) met 5,5 procent. De prijs voor mais steeg met 2,2 procent vanwege de toegenomen onzekerheid over de wereldwijde toevoer.
De overeenkomst van zondag heeft betrekking op twaalf uitgaande en vier inkomende schepen. In een verklaring zegt het JCC dat de drie delegaties ook hebben afgesproken om op maandag veertig andere uitgaande schepen te zullen inspecteren. De Russische delegatie is volgens het JVV op de hoogte van de plannen.
Oekraïne en Rusland zijn grootste exporteurs
De graanexport uit Oekraïne kwam na de Russische inval in dat land stil te liggen. Na bemiddeling door Turkije en de VN kwamen Rusland en Oekraïne in de zomer tot een akkoord om weer graan uit te voeren via de Zwarte Zee. Rusland en Oekraïne behoren tot de grootste graanexporteurs van de wereld. Het stilvallen van de export veroorzaakte een wereldwijde stijging van voedselprijzen. Er werd gevreesd voor acute honger in Afrika en Azië.