Oud-president van Peru na 14 jaar gevangenisstraf vrijgelaten vanwege gezondheidsredenen

Oud-president Alberto Fujimori van Peru is na 14 jaar gevangenisstraf vrijgelaten vanwege gezondheidsredenen. Fujimori, die de Peruaanse president was van 1990 tot 2000, werd veroordeeld voor corruptie en mensenrechtenschendingen.

Fujimori werd veroordeeld tot 25 jaar gevangenisstraf in 2009. In 2017 werd de straf verminderd tot 12 jaar, maar hij bleef in de gevangenis. In november 2018 werd hij echter vrijgelaten vanwege zijn slechte gezondheid.

Fujimori had een aantal gezondheidsproblemen, waaronder een hersenbloeding en een beroerte. De Peruaanse overheid heeft de vrijlating goedgekeurd, omdat zijn gezondheidstoestand te slecht was om in de gevangenis te blijven.

Hoewel Fujimori vrij is, staan er nog steeds verschillende rechtszaken tegen hem open. Hij wordt beschuldigd van corruptie, mensenrechtenschendingen en andere misdaden. Het is nog niet duidelijk of hij daarvoor ooit veroordeeld zal worden.

Fujimori’s vrijlating heeft veel reacties opgeroepen in Peru. Sommigen zijn blij dat hij vrij is, terwijl anderen vinden dat hij voor zijn misdaden gestraft moet worden. Hoe dan ook, Fujimori’s vrijlating is een belangrijke gebeurtenis in de Peruaanse geschiedenis.