Oud-kolonel veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf voor massamoord in Guatemala uit 1980

Oud-kolonel veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf voor massamoord in Guatemala uit 1980

In Guatemala is een oude kolonel veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf voor de massamoord die hij in 1980 pleegde. De oud-kolonel, Esteelmer Reyes Girón, werd veroordeeld voor de moord op meer dan 200 mensen in de stad Dos Erres, in het noorden van Guatemala.

De moorden vonden plaats tijdens de burgeroorlog die Guatemala teisterde van 1960 tot 1996. Reyes Girón was een leider van het leger en was verantwoordelijk voor de moorden op burgers. Hij was ook betrokken bij het verkrachten van vrouwen en het ontvoeren van kinderen.

De veroordeling van Reyes Girón is een belangrijke mijlpaal voor de slachtoffers van de burgeroorlog in Guatemala. Het is de eerste keer dat een militair leider veroordeeld wordt voor zijn misdaden. Het is ook een belangrijke stap voorwaarts in de strijd tegen straffeloosheid in Guatemala.

Hoewel de veroordeling een belangrijke stap is, is er nog veel werk te doen om de slachtoffers van de burgeroorlog te helpen. Veel slachtoffers hebben nog steeds geen rechtvaardigheid gekregen en hun families hebben nog steeds geen gerechtigheid. Daarom is het belangrijk dat de regering van Guatemala blijft werken aan het vervolgen van militaire leiders die verantwoordelijk zijn voor misdaden tegen de mensheid.

De veroordeling van Reyes Girón is een belangrijke stap in de strijd tegen straffeloosheid in Guatemala. Het is een teken dat er hoop is voor de slachtoffers van de burgeroorlog. Het is ook een teken dat er geen straffeloosheid meer zal zijn voor degenen die misdaden tegen de mensheid begaan.