Ontdekking van een gigantische planeet die te groot is voor haar eigen zon

Ontdekking van een gigantische planeet die te groot is voor haar eigen zon

Astronomen hebben een gigantische planeet ontdekt die te groot is voor haar eigen zon. De planeet, genaamd NGTS-4b, is ongeveer de helft van de massa van Jupiter en heeft een diameter van ongeveer twee keer die van Jupiter. Het is de eerste planeet die buiten de zonnestelsel is ontdekt die zo groot is dat hij te groot is voor zijn eigen zon.

De planeet bevindt zich ongeveer 600 lichtjaar van de aarde en draait om een zon die ongeveer een tiende van de massa van onze zon heeft. De planeet bevindt zich zo dicht bij de zon dat hij elke twee dagen een ronde maakt.

De ontdekking van deze planeet is belangrijk omdat het een nieuw soort planeet is dat nog nooit eerder is waargenomen. Het is ook een goed voorbeeld van hoe kleine sterren zoals deze kunnen evolueren tot hele grote planeten.

De onderzoekers denken dat de planeet zo groot is geworden omdat hij zo dicht bij de zon staat. Door de enorme zwaartekracht van de zon wordt de planeet voortdurend samengedrukt, waardoor hij groter wordt.

De ontdekking van deze planeet is een belangrijke stap in het begrijpen van hoe planeten evolueren en hoe ze in het universum verspreid zijn. Het is ook een mooi voorbeeld van hoe kleine sterren kunnen evolueren tot hele grote planeten.