Omzetgroei Microsoft op het laagste punt in vijf jaar door krimp in pc-markt

Omzetgroei Microsoft op het laagste punt in vijf jaar door krimp in pc-markt

De clouddivisie heeft Microsoft geholpen om in het derde kwartaal nog een omzetgroei te kunnen realiseren. De omzetgroei kwam uit op 11 procent, het laagste groeicijfer in vijf jaar tijd.

Door onze techredactie

Tijdens de coronapandemie heeft de verkoop van computers een flinke vlucht genomen. Daardoor heeft Microsoft de afgelopen jaren ook veel licenties op het Windows-besturingssysteem verkocht. De vraag naar computers ligt nu aanzienlijk lager. Dat komt door een lager consumentenvertrouwen en de hoge inflatie. Consumenten zijn daardoor minder snel geneigd grote uitgaven te doen.

De totale omzet in het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar bedroeg 50,1 miljard dollar (50,3 miljard euro), 11 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Ruim de helft van die omzet behaalde Microsoft met zijn cloudsoftware. Die leverde bijna een kwart meer op dan een jaar eerder.

Maar pc-fabrikanten betaalden 15 procent minder om Windows te mogen gebruiken voor hun apparaten. De operationele winst – dus voor het betalen van rentes en belastingen – steeg met 6 procent tot 21,5 miljard dollar.

Behalve cloudsoftware deden ook Office-pakketten het goed bij zakelijke en particuliere klanten. Daarnaast groeide ook het socialemediaplatform LinkedIn, dat vooral populair is voor het onderhouden van zakelijke contacten. Aan de verkoop van Xbox-spelcomputers en games verdiende het bedrijf juist minder. Microsoft heeft net als andere Amerikaanse multinationals last van de hoge dollarkoers ten opzichte van bijvoorbeeld de euro.

Hoewel de omzet bleef stijgen, ging het om het laagste groeicijfer van de afgelopen vijf jaar. Topman Satya Nadella verklaarde “gedisciplineerd” om te gaan met de kosten. Microsoft bevestigde onlangs banen te schrappen. Die ingreep zou minder dan 1 procent van het totale personeelsbestand van 221.000 personen raken.


Lees meer over:

MicrosoftTech