Oekraïense zangeres Jamala, winnares van het Eurovisie Songfestival 2016, wordt gezocht door de Russische justitie.

Oekraïense zangeres Jamala, winnares van het Eurovisie Songfestival 2016, wordt gezocht door de Russische justitie. Jamala won het Eurovisie Songfestival 2016 met haar nummer “1944”, dat gaat over de deportatie van de Tataren uit de Krim door Stalin. De Russische justitie heeft een internationale arrestatiebevel uitgevaardigd voor Jamala, omdat ze verdacht wordt van het verspreiden van “anti-Russische propaganda”.

Jamala is een Oekraïense zangeres die in 2008 deelnam aan de Oekraïense versie van X Factor. Ze heeft sindsdien verschillende albums uitgebracht en is een bekende naam in de Oekraïense muziekscene. In 2016 won ze het Eurovisie Songfestival met haar nummer “1944”. Het nummer gaat over de deportatie van de Tataren uit de Krim door Stalin.

De Russische justitie heeft een internationale arrestatiebevel uitgevaardigd voor Jamala, omdat ze verdacht wordt van het verspreiden van “anti-Russische propaganda”. De Russische autoriteiten beweren dat Jamala’s nummer “1944” een “anti-Russisch” boodschap bevat en dat het een “provocatie” is tegen Rusland. De Oekraïense regering heeft geprobeerd om de zaak te verzachten door te stellen dat het nummer geen politieke boodschap bevat, maar een verhaal over de geschiedenis.

Jamala is niet de enige Oekraïense die door de Russische justitie wordt gezocht. Er zijn meer Oekraïense kunstenaars die verdacht worden van het verspreiden van anti-Russische propaganda. Deze zaken tonen aan hoe ver de spanning tussen Rusland en Oekraïne is gegroeid sinds de annexatie van de Krim door Rusland in 2014.

Het is nog onduidelijk of Jamala ooit zal worden gearresteerd of niet. Maar wat wel duidelijk is, is dat de spanning tussen Rusland en Oekraïne nog steeds hoog is. Deze zaak toont aan dat Oekraïense kunstenaars nog steeds risico lopen als ze hun stem laten horen.