NS wil vanaf komend jaar kantoorpersoneel en beveiligers op de trein

NS wil vanaf komend jaar kantoorpersoneel en beveiligers op de trein

De Nederlandse Spoorwegen willen volgend jaar bij wijze van noodmaatregel beveiligers én eigen kantoorpersoneel inzetten op de treinen. Dat bevestigt een woordvoerder van NS naar aanleiding van berichtgeving van de Volkskrant.

Als een en ander lukt, kunnen langere treinen rijden en hoeft er wellicht minder in de dienstregeling gesneden te worden. Als gevolg van personeelstekorten gaat op 7 november opnieuw het mes in het aantal treinen dat kan rijden.

“We zijn nu in overleg met de vakbonden en de ondernemingsraad over de inzet van kantoorpersoneel”, legt de woordvoerder uit. “Daarna volgt dan nog een training en dan zouden de collega’s inzetbaar zijn.”

Het gaat om een paar honderd kantoormedewerkers die op vrijwillige basis een paar uur per week meegaan op de trein. “Het gaat dan om langere treinen waar twee mensen op nodig zijn.” Daarvoor worden ook beveiligers geworven.

NS denkt daar meer succes mee te hebben dan Schiphol. “Wij vissen in een geografisch grotere vijver.”

De woordvoerder benadrukt dat de inzet van het kantoorpersoneel behalve een experiment, ook echt een tijdelijke noodmaatregel is. “Zij hebben natuurlijk ook hun eigen werk te doen.”