Nijpend tekort aan opvangplekken: opnieuw ‘dringende oproep’ aan gemeenten

De afgelopen jaren is het aantal opvangplekken voor dak- en thuislozen in Nederland sterk afgenomen. Volgens de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) is er nu een nijpend tekort aan opvangplekken. Daarom heeft de VNG een dringende oproep gedaan aan gemeenten om meer opvangplekken te creëren.

Het tekort aan opvangplekken is een groot probleem voor dak- en thuislozen. Zij hebben een veilige plek nodig waar ze kunnen verblijven, maar door het gebrek aan opvangplekken zijn er veel mensen die geen toegang hebben tot deze vorm van ondersteuning. Ook is er een toename van het aantal mensen dat langere tijd op straat leeft.

De VNG roept gemeenten op om meer opvangplekken te creëren. Er moeten meer plekken komen waar mensen kunnen verblijven, maar ook meer plekken waar mensen kunnen worden geholpen met hun persoonlijke problemen. Het is belangrijk dat gemeenten hierin investeren, zodat dak- en thuislozen de hulp krijgen die ze nodig hebben.

De VNG benadrukt dat gemeenten hierin hun verantwoordelijkheid moeten nemen. Er moet meer geld worden geïnvesteerd in opvangplekken, zodat er meer plekken komen waar mensen terecht kunnen. Ook moet er meer worden gedaan om te voorkomen dat mensen in de eerste plaats dakloos worden.

Het tekort aan opvangplekken is een groot probleem voor dak- en thuislozen in Nederland. De VNG heeft daarom een dringende oproep gedaan aan gemeenten om meer opvangplekken te creëren. Gemeenten moeten hierin hun verantwoordelijkheid nemen en investeren in meer opvangplekken, zodat dak- en thuislozen de hulp krijgen die ze nodig hebben.