Nieuwe Kerk kiest na kritiek voor kopieën in tentoonstelling in plaats van geroofde stukken

Nieuwe Kerk kiest na kritiek voor kopieën in tentoonstelling in plaats van geroofde stukken

De Nieuwe Kerk in Amsterdam heeft onlangs besloten om kopieën te gebruiken in een tentoonstelling in plaats van de geroofde stukken die oorspronkelijk deel uitmaakten van de tentoonstelling. Deze beslissing komt na kritiek vanuit de internationale gemeenschap over de tentoonstelling.

De tentoonstelling, getiteld ‘Verborgen Verhalen’, is bedoeld om de geschiedenis van de Nederlandse kolonisatie in Indonesië te verbeelden. De tentoonstelling bevatte oorspronkelijk een aantal stukken die tijdens de koloniale periode waren geroofd uit Indonesië. Deze stukken werden gezien als een herinnering aan de pijnlijke geschiedenis van de Nederlandse kolonisatie.

De kritiek op de tentoonstelling kwam voornamelijk vanuit Indonesië, waar men vond dat de stukken niet in Nederland thuishoorden, maar terug moesten naar hun land van herkomst. Ook werd er gesproken over het ‘onterechte bezit’ van de stukken door de Nieuwe Kerk.

Na de kritiek heeft de Nieuwe Kerk besloten om kopieën te gebruiken in plaats van de originele stukken. Hoewel dit een goede oplossing lijkt, is het belangrijk om te benadrukken dat het teruggeven van de originele stukken aan Indonesië de meest ethische optie zou zijn.

Het is duidelijk dat de Nieuwe Kerk met deze beslissing heeft geprobeerd om tegemoet te komen aan de kritiek vanuit Indonesië en de internationale gemeenschap. Hoewel het gebruik van kopieën een goede oplossing lijkt, is het belangrijk dat er meer wordt gedaan om ervoor te zorgen dat dergelijke stukken terugkeren naar hun land van herkomst.