Neymar niet meer vervolgd vanwege vermeende fraude bij transfer in 2013

Neymar niet meer vervolgd vanwege vermeende fraude bij transfer in 2013

Neymar wordt niet meer vervolgd voor vermeende fraude bij zijn transfer van Santos naar FC Barcelona in 2013. Een Spaanse aanklager heeft alle beschuldigingen tegen de aanvaller vrijdag ingetrokken.

Tegen de dertigjarige Neymar, die inmiddels al jarenlang voor Paris Saint-Germain speelt, was een gevangenisstraf van twee jaar en een boete van 10 miljoen euro geëist.

Neymar maakte in 2017 voor 222 miljoen euro de overstap van Barcelona naar Paris Saint-Germain. Vier jaar eerder had de Spaanse club hem overgenomen van Santos uit Brazilië. Een rechtbank in Barcelona boog zich sinds vorige week over die transfer. Daarbij zou destijds fraude zijn gepleegd.

Een investeringsmaatschappij die 40 procent van de transferrechten van Neymar bezat, beweerde dat Barça en het kamp-Neymar hadden gefraudeerd met de transfersom. Er zouden tientallen miljoenen extra zijn overgemaakt naar een maatschappij waarvan de vader van Neymar de eigenaar is.

Vorige week ontkende Neymar dat hij iets afwist van de vermeende fraude bij zijn transfer van Santos naar Barcelona in 2013. “Mijn vader deed altijd alles en nu nog steeds. Ik onderteken alles waarvan hij zegt dat ik dat moet doen”, zei de aanvaller toen.

De kans was al klein dat Neymar daadwerkelijk de cel in zou moeten en daardoor het WK in Qatar zou missen. Gevangenisstraffen tot twee jaar zijn in Spanje bij een eerste veroordeling voorwaardelijk.

Naast de Braziliaanse topvoetballer waren ook onder anderen zijn ouders, hun bedrijf N&N en de oud-voorzitters Sandro Rosell en Josep Maria Bartomeu van FC Barcelona aangeklaagd. Ook alle beschuldigingen tegen hen zijn ingetrokken.

Neymar is op dit moment bezig aan zijn zesde seizoen bij Paris Saint-Germain. Hij speelde dit seizoen zeventien officiële wedstrijden en maakte daarin dertien doelpunten.