Nederlandse trainer Moniz geschorst vanwege protest tegen racisme in Hongarije

Nederlandse trainer Moniz geschorst vanwege protest tegen racisme in Hongarije

Trainer Ricardo Moniz van het Hongaarse Zalaegerszegi TE is door de nationale voetbalbond voor een maand geschorst. De Nederlandse coach krijgt de straf omdat hij afgelopen weekend tijdens een wedstrijd protesteerde tegen racistisch gedrag van fans van de tegenstander.

De 58-jarige Moniz liep zaterdag tijdens een wedstrijd het veld op nadat fans van tegenstander Honvéd apengeluiden hadden gemaakt tegen zijn zwarte spelers. Toen de geboren Rotterdammer verhaal ging halen bij de scheidsrechter kreeg hij een rode kaart.

Moniz is vier wedstrijden geschorst voor zijn actie. Hij heeft zelf nog niet gereageerd op de straf. Eerder liet de oud-trainer van onder meer FC Eindhoven en Excelsior aan NRC weten dat hij zich bij een schorsing tot de Europese voetbalbond UEFA zal wenden.

Technisch directeur Attila Dragóner van de club van Moniz staat volledig achter de trainer. “We betreuren het dat we hem moeten missen, maar we blijven van mening dat voor racisme geen plaats is op de velden. Achter dat principe blijven we staan. We zullen daardoor sterker uit deze situatie komen.”

Het is niet de eerste keer dat Moniz te maken krijgt met racistisch gedrag in het stadion. In 2019 was hij trainer van Excelsior toen zijn speler Ahmad Mendes Moreira door supporters van FC Den Bosch racistisch werd bejegend. Het OM concludeerde toen dat er “weerzinwekkende dingen” waren geroepen, maar ging vanwege een gebrek aan bewijs niet over tot vervolging.