Nederlandse bewolking verduistert deels de 'jagersmaan'

Nederlandse bewolking verduistert deels de ‘jagersmaan’

Afgelopen maandagavond was er een bijzonder astronomisch verschijnsel te zien in Nederland: de ‘jagersmaan’. Deze maan is een volle maan die optreedt in de herfst en heeft haar naam te danken aan de jagers die deze maan gebruikten om hun prooi te jagen. Helaas was deze maan niet zo helder als verwacht, omdat er veel bewolking boven Nederland hing.

De bewolking heeft ervoor gezorgd dat de ‘jagersmaan’ slechts gedeeltelijk te zien was. Sommige mensen konden de maan alleen zien als ze naar het zuiden keken, terwijl anderen helemaal geen glimp van de maan opvingen. De bewolking heeft ook ervoor gezorgd dat de maan niet zo helder was als verwacht.

Hoewel de bewolking de ‘jagersmaan’ heeft verduisterd, is het nog steeds een bijzonder verschijnsel. De maan is een van de meest opvallende verschijnselen in de nachtelijke hemel en wordt vaak gebruikt om de seizoenen te markeren. De volgende ‘jagersmaan’ zal op 13 oktober 2020 plaatsvinden, dus we hopen dat het weer helder genoeg is om deze te kunnen zien.